Brownie to klasyczne ciasto, które komponuje się doskonale z wieloma składnikami. Smakuje niesamowicie w połączeniu z owocami, zarówno tymi sezonowymi, jak i tropikalnymi. Co powiesz na zestawienie czekoladowego brownie z musem mango-marakuja?
Jak przygotować brownie z musem mango-marakuja?
Składniki na brownie z musem mango-marakuja:
- 150 g masła,
- 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
- 5 jajek,
- 260 g cukru,
- 100 g mąki,
- szczypta soli,
- 100 g puree z mango,
- 50 g puree z marakui,
- 100 g twarogu,
- 10 g mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Ustaw piekarnik na 180°C, na tryb grzania termoobieg. Roztop masło z czekoladą w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Ubij cztery jajka na puszystą piankę z 200 g cukru, dodaj masę z masła i czekolady. Wsyp przesianą mąkę i sól. Pomieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelej na blachę. W tym czasie zmiksuj ze sobą twaróg, marakuję, mango, mąkę ziemniaczaną, 60 g cukru oraz jedno jajko. Wyłóż przygotowaną masę na wierzch warstwy czekoladowej. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut.
Jak urozmaicić ciasto czekoladowe z marakują i mango?
Ciasto czekoladowe z marakują i mango warto podawać w towarzystwie lodów, które sprawdzą się głównie w sytuacji, gdy deser jest jeszcze gorący. Dobrym wyborem są te śmietankowe, waniliowe czy nawet czekoladowe. Całość możesz wzbogacić również świeżymi owocami, na przykład truskawkami, oraz listkiem mięty. W ten sposób sprawisz, że brownie zyska zupełnie inny smak i sprawdzi się doskonale w trakcie upalnych miesięcy. Taki deser komponuje się świetnie z gorzką kawą, dlatego jest idealną przekąską na towarzyskie spotkania czy samotne wieczory. Można jeść go również w pojedynkę.
Na wierzch ciasta można również wylać polewę przygotowaną z kilku kostek czekolady rozpuszczonych i rozcieńczonych słodką śmietanką lub mlekiem. W takiej warstwie da się zatopić różne ozdoby, w tym także owoce sezonowe. To świetny wybór w sytuacji, gdy kochasz czekoladę i chcesz podkreślić mocno kakaowy smak ciasta z musem z marakui i mango.