Na sklepowych regałach, wytyczone są specjalne miejsca na produkty bezglutenowe, oznaczone znakiem przekreślonego kłosa. Kto powinien się zdecydować na dietę bezglutenową lub na catering bezglutenowy? W szczególności osoby, które cierpią na celiakię, chorobę trzewną o podłożu immunologicznym, alergię na gluten lub pszenicę lub też na nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.
Celiakia jest bezwzględnym wskazaniem do całkowitej eliminacji glutenu ze swojego jadłospisu. W skutek spożywania glutenu, zniszczeniu ulegają kosmki jelitowe, przez co konsekwencją są zaburzenia wchłaniania, niedobory, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz przewlekłe zmęczenie. Jedyną skuteczną metodą leczenia jest wprowadzenie w swoje życie ścisłej diety bezglutenowej, która będzie się opierać na certyfikowanych produktach. Co dzieje się w przypadku alergii na gluten lub pszenicę? W pierwszej kolejności należy wiedzieć, że nie są tą samą alergią. Osoby, które zmagają się z alergią na gluten, ale bez alergii na pszenicę, mogą spożywać produkty na bazie pszenicy oczyszczonej z glutenu, które są certyfikowane specjalnym znakiem przekreślonego kłosa. Osoby borykające się z alergią na pszenicę, muszą niestety całkowicie wyeliminować ją ze swojego jadłospisu. W przypadku alergii, nasz organizm potraktuje gluten lub inne białka zawarte w pszenicy, jak potencjalne zagrożenie.
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten objawia się między innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Mowa tutaj o zaparciach, wzdęciach, biegunkach czy bólach brzucha. Osoby, które wyeliminowały ze swojego menu gluten i czują się przez to o wiele lepiej – mimo iż tak naprawdę nie mają ani celiakii, ani alergii na gluten, cierpią właśnie na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób, które zmagają się z wcześniej wymienionymi chorobami i dolegliwościami. Decyzja o wprowadzeniu w swoje życie diety bezglutenowej lub o zamówieniu cateringu bezglutenowego, jest tutaj tak naprawdę jedyną skuteczną terapią, która może doprowadzić do remisji. Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu wielu produktów o prozdrowotnym wpływie na nasz organizm, dlatego jej odpowiednie zbilansowanie okazuje się być nie lada wyzwaniem.
Wychodząc naprzeciw wszelkim niedogodnościom, można skorzystać z pomocy dietetyka, który skrupulatnie ułoży cały jadłospis, dzięki czemu będziemy mogli w domu przygotować pełnowartościowe i zdrowe dla nas posiłki. Jeśli jednak gotowanie nie jest naszą mocną stroną i jesteśmy bardzo zapracowani, skorzystajmy z usług cateringu dietetycznego, który również rozpoczyna się od rozmowy z dietetykiem i ustaleniem naszych indywidualnych potrzeb i preferencji.