Kiedy powinniśmy się zdecydować na dietę bezglutenową?

Coraz częściej w ogólnej populacji możemy zauważyć obawy przed nadmiernym spożywaniem glutenu.

Na sklepowych regałach, wytyczone są specjalne miejsca na produkty bezglutenowe, oznaczone znakiem przekreślonego kłosa. Kto powinien się zdecydować na dietę bezglutenową lub na catering bezglutenowy? W szczególności osoby, które cierpią na celiakię, chorobę trzewną o podłożu immunologicznym, alergię na gluten lub pszenicę lub też na nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Celiakia jest bezwzględnym wskazaniem do całkowitej eliminacji glutenu ze swojego jadłospisu. W skutek spożywania glutenu, zniszczeniu ulegają kosmki jelitowe, przez co konsekwencją są zaburzenia wchłaniania, niedobory, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz przewlekłe zmęczenie. Jedyną skuteczną metodą leczenia jest wprowadzenie w swoje życie ścisłej diety bezglutenowej, która będzie się opierać na certyfikowanych produktach. Co dzieje się w przypadku alergii na gluten lub pszenicę? W pierwszej kolejności należy wiedzieć, że nie są tą samą alergią. Osoby, które zmagają się z alergią na gluten, ale bez alergii na pszenicę, mogą spożywać produkty na bazie pszenicy oczyszczonej z glutenu, które są certyfikowane specjalnym znakiem przekreślonego kłosa. Osoby borykające się z alergią na pszenicę, muszą niestety całkowicie wyeliminować ją ze swojego jadłospisu. W przypadku alergii, nasz organizm potraktuje gluten lub inne białka zawarte w pszenicy, jak potencjalne zagrożenie.

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten objawia się między innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Mowa tutaj o zaparciach, wzdęciach, biegunkach czy bólach brzucha. Osoby, które wyeliminowały ze swojego menu gluten i czują się przez to o wiele lepiej – mimo iż tak naprawdę nie mają ani celiakii, ani alergii na gluten, cierpią właśnie na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób, które zmagają się z wcześniej wymienionymi chorobami i dolegliwościami. Decyzja o wprowadzeniu w swoje życie diety bezglutenowej lub o zamówieniu cateringu bezglutenowego, jest tutaj tak naprawdę jedyną skuteczną terapią, która może doprowadzić do remisji. Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu wielu produktów o prozdrowotnym wpływie na nasz organizm, dlatego jej odpowiednie zbilansowanie okazuje się być nie lada wyzwaniem.

Wychodząc naprzeciw wszelkim niedogodnościom, można skorzystać z pomocy dietetyka, który skrupulatnie ułoży cały jadłospis, dzięki czemu będziemy mogli w domu przygotować pełnowartościowe i zdrowe dla nas posiłki. Jeśli jednak gotowanie nie jest naszą mocną stroną i jesteśmy bardzo zapracowani, skorzystajmy z usług cateringu dietetycznego, który również rozpoczyna się od rozmowy z dietetykiem i ustaleniem naszych indywidualnych potrzeb i preferencji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *