Jak wybrać najlepsze garnki do gotowania na parze?

Gotowanie na parze stało się obecnie bardzo popularną formą przyrządzania posiłków. Pozwala przestawić się na dania lekkostrawne i bogate w wartości odżywcze. Podczas gotowania potraw w garnkach parowych nietracone są witaminy i minerały. Dania przyrządza się bez dodatku tłuszczów i soli. Takie rozwiązanie gwarantuje pełnowartościowe i zdrowe dla organizmu ludzkiego posiłki.

Garnki do gotowania na parze chętnie kupowane są przez osoby chorujące na cukrzycę, nadwagę lub chcące schudnąć. Pozwalają jeść zdrowo i smacznie, a także unikać szkodliwych tłuszczów.

Dodatkową zaletą garnków parowych jest szybkość przyrządzania potraw. Wszystkie składniki gotują się dużo szybciej niż w tradycyjnych garnkach. Ponad to nie przyklejają się do powłoki garnków i smakują doskonale!

Na co zwrócić uwagę wybierając garnki do gotowania na parze?

Obecnie w sklepach oferujących sprzedaż wyposażenia kuchennego znaleźć można wiele modeli garnków parowych. Dobrym wyborem są komplety garnków stalowych, które wykonane są ze stali nierdzewnej. Pozwala ona na bezpieczne gotowanie i nie naraża użytkowników na oparzenia. Garnki stalowe wyposażone są w szczelne pokrywki, które podczas gotowania doskonale przywierają do naczynia i akumulują ciepło. Potrawy szybciej się gotują, a pokrywka jest możliwa do zdjęcia dopiero po przywróceniu wewnętrznego ciśnienia do znajdującego się otoczeniu.

Garnek do gotowania na parze można również zastąpić urządzeniem określanym, jako parowar. Różni się on między innymi sposobem gotowania – parowary działają za pomocą energii elektrycznej. Nie wymagają dostępu do kuchenki gazowej, elektrycznej lub płyty indukcyjnej. Jednak parowar według wielu badań wypada nieco gorzej niż garnki do gotowania na parze. Wiąże się z dłuższym procesem gotowania oraz cięższym czyszczeniem urządzenia.

Wybierając naczynie do gotowania na parze należy wziąć pod uwagę swoje potrzeby oraz możliwości. Jeżeli mamy kuchenkę gazową lub indukcyjną lepszym wyborem będzie garnek do gotowania na parze, niż parowar. Ponadto, jeśli chcemy długo korzystać z zakupionego naczynia i łatwo je użytkować (możliwość zmywania w zmywarce) powinniśmy zdecydować się na klasyczny garnek do gotowania na parze.

Jaki materiał jest właściwy dla garnków do gotowania na parze?

Decydując się na garnek do gotowania na parze musimy zastanowić się nad wyborem materiału, z jakiego został stworzony. Najpopularniejszym materiałem jest stal nierdzewna, która odznacza się dużą wytrzymałością i odpornością. Garnki ze stali nierdzewnej można wykorzystywać do gotowania przez długi czas, nie niszczą się i ich materiał nie odpryskuje. Ponad to są nieszkodliwe dla organizmu ludzkiego, nie przypalają się i nie chłoną zapachów.

W sklepach znajdziemy również garnki do gotowania na parze ceramiczne, szklane lub emaliowane. W przypadku ceramicznych mamy do czynienia z ciężkimi naczyniami, które ładnie wyglądają, ale podczas dłuższego gotowania są trudne do przenoszenia i mogą spowodować pęknięcie blatu lub uszkodzenie innych urządzeń. Szklane garnki parowe mają mniejszą odporność i są bardziej narażone na zniszczenia. Emaliowane naczynia to najgorszy wybór, ponieważ ich powłoka szybko zaczyna odpryskiwać, a gotowane potrawy często się przepalają.

Tekst przy współpracy z https://naczynia.olkusz.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *