Jak powinna wyglądać dieta po przeszczepie?

Żywienie po przeszczepie szpiku odgrywa znaczącą rolę i stanowi integralną część terapii. Podczas gdy pewne produkty powinno się stanowczo włączyć do diety, inne należy z niej kategorycznie wykluczyć.

Właściwe odżywianie po przeszczepie szpiku pozwala m.in. utrzymać dotychczasową masę ciała, przybrać na wadze, a także wzmocnić odporność organizmu. Jest kilka zasad żywienia, do których powinny stosować się osoby po przeszczepie.

Jaka dieta po przeszczepie szpiku?

Przede wszystkim warto zadbać o to, by jadłospis był zróżnicowany i zachęcał do jedzenia. Dzięki temu organizm będzie mógł zgromadzić wystarczająco dużo siły by powrócić do formy. W związku z tym posiłki powinny być świeżo przygotowywane i estetycznie podawane.

Najlepiej by osoba po przeszczepie spożywała od sześciu do ośmiu niewielkich posiłków dziennie. W razie gdy poczuje głód nie powinna jednak czekać na wyznaczoną porę posiłku.

Choć w diecie po przeszczepie bardzo ważne jest spożywanie dużej ilości płynów – 5 szklanek wody mineralnej i 5 szklanek soków owocowych i warzywnych dziennie, nie powinno się pić płynów przed posiłkami, gdyż wypełniają one żołądek. Z tego też względu zupę powinno się jeść po drugim daniu.

Co powinno się jeść, a czego unikać po przeszczepie? Spożywane produkty powinny być przede wszystkim jak najwyższej jakości, jak najświeższe, nie przechowywane i pakowane jednostkowo.

Powinno się unikać jedzenia tłustego mięsa i potraw smażonych, a wprowadzić do diety ryby, owoce morza, chudy drób czy chudą wołowinę. Najlepiej by mięso było gotowane lub duszone (bez wcześniejszego obsmażania). Może być także pieczone w folii aluminiowej w piekarniku. Dzieci powinny spożywać wyłącznie mięso drobiowe lub królicze.

Jeśli chodzi o sery i mleko, mleko powinno być pasteryzowane w wysokiej temperaturze, z kartonika UHT o długotrwałej przydatności do spożycia. Jajka powinny być bardzo świeże, dokładnie umyte i zdezynfekowane, gotowane wyłącznie na twardo, w garnku przeznaczonym wyłącznie do tego celu i przechowywane w lodówce w zamkniętym naczyniu emaliowanym.

Można spożywać sery topione i pasteryzowane serki homogenizowane w opakowaniu jednostkowym, a także – za zgoda lekarza – jogurty naturalne lub owocowe. Dzieci powinny jeść wyłącznie mleka humanizowane – kaszki ryżowe lub kukurydziane.

Ostre przyprawy takie jak pieprz, chili czy paprykę warto zastąpić majerankiem, oregano i tymiankiem. Wskazane są także pełnoziarniste produkty zbożowe.

Niezwykle ważne jest przestrzeganie higieny podczas przyrządzania posiłków. Niezwykle ważna jest po przeszczepie dieta ubogo bakteryjna. Spadek odporności u chorego powoduje, że bezpieczeństwo mikrobiologiczne pożywienia i higiena konsumpcji nabiera istotnego znaczenia. Z tego względu niezbędne jest nie tylko higiena i mycie rąk i naczyń kuchennych przez posiłkiem, ale także dokładne mycie warzyw, owoców, niejedzenie produktów nadpsutych czy nawet tych, które pozostały z poprzedniego posiłku!

Więcej przydatnych informacji na temat żywienia po przeszczepie szpiku jest tutaj: www.dkms.pl/pl/zywienie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *