Zalecenia dietetyczne we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to nieswoisty stan zapalny błony śluzowej jelita, prowadzący do owrzodzenia. Układ odpornościowy błędnie rozpoznaje nabłonek jelita jako zagrożenie i atakuje go. Przyczyny tej choroby nie są dokładnie znane. W leczeniu bardzo dużą rolę odgrywa właściwa dieta.

Dieta w czasie aktywnej choroby

Dieta w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego uzależniona jest od etapu choroby. W okresie rzutu z ostrymi objawami najczęściej stosowane jest żywienie dojelitowe. Po opanowaniu gwałtownej formy choroby wprowadza się produkty naturalne i dużą ilość płynów. Napoje, takie jak: woda, napary z mięty, rumianku, nagietka, czarnych jagód, słaba herbata i rosół powinny być wypijane w ilości 2 litrów na dobę. Dodatkowo każdy, luźny stolec wymaga uzupełnienia płynów w ilości jednej szklanki. Wskazane jest również przyjmowanie preparatów zawierających żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego. Więcej informacji na ten temat znaleźć można na stronie: www.lactoral.pl. Oprócz płynów stopniowo wprowadza się puree z marchewki, ryż, sucharki, chude, gotowane mięso i puree z ziemniaków. Częste posiłki powinny być niewielkie i lekkostrawne z ograniczeniem błonnika i tłuszczów. Z diety wyklucza się mleko, napoje słodzone i gazowane, rośliny strączkowe i kapustne, pokarmy smażone, panierowane, grillowane i ostre przyprawy. Potrawy mogą być gotowane lub pieczone bez tłuszczu. Mięso wyłącznie chude podaje się choremu minimum trzy razy w tygodniu. Część potraw powinna zostać zmiksowana i mieć formę pasty lub galaretki. Niewskazane jest pełnoziarniste pieczywo, grube kasze i warzywa z dużą ilością błonnika. Owoce podaje się w formie przecierów, soków lub pieczone i gotowane.

Dieta w remisji choroby

Po ustąpieniu ostrych objawów stopniowo wprowadza się normalną, zrównoważoną dietę. Włączać należy do niej produkty dawno niejedzone. Robi się to sukcesywnie i w niewielkich porcjach. Wprowadzenie produktów mlecznych powinno zostać uzgodnione z lekarzem. Może on zalecić stałą rezygnację z mleka i suplementację witaminy D. Konieczne jest spożywanie ryb zawierających kwasy omega-3, gdyż działają one przeciwzapalnie.

Polipy jelita dają podobne objawy do wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Dlatego warto zapoznać się z artykułem: „Polipy jelita grubego – objawy, jak je leczyć?” Ta choroba również wymaga przestrzegania zasad zdrowego odżywiania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *