Lecytyna jest mieszaniną różnych związków, przede wszystkim fosfolipidów, czyli związków tłuszczowych. Występuje naturalnie w każdej komórce człowieka. W skład lecytyny wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cholina, która niezależnie pełni szereg istotnych funkcji w układzie pokarmowym. W skład lecytyny wchodzi również inozytol , który uczestniczy w przesyłaniu sygnałów nerwowych i seryna. Oprócz fosfolipidów w skład lecytyny wchodzą również: trójglicerydy, węglowodany, glikolipidy oraz woda. Po raz pierwszy lecytynę wyizolowano w 1846 r. z kurzego jajka. Od tego czasu cały czas lecytyna znajduje się w zainteresowaniu naukowców, rokując przede wszystkim jako preparat poprawiający pamięć i koncentrację.
Do czego jest potrzebna lecytyna?
Lecytyna z racji swojej wielopoziomowej i zróżnicowanej budowy pełni w organizmie wiele istotnych funkcji, m.in.:
- jest budulcem każdej komórki ciała wchodząc w skład struktury błon komórkowych
- wchodzi w skład tkanek mózgu i otoczki mielinowej każdej z komórek układu nerwowego
- stymuluje układ nerwowy, wspomaga koncentrację i procesy zapamiętywania
- bierze udział w procesach przemiany materii
- wchodząc w skład tkanek układu pokarmowego tworzy barierę ochronną ścian żołądka
- chroni wątrobę
- umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
- uczestniczy w gospodarce cholesterolem oraz podnosi sprawność krążenia krwi
- zwiększa wydolność i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku
- opóźnia procesy starzenia się organizmu
Zapotrzebowanie na lecytynę
Dzienne zapotrzebowanie na lecytynę w niektórych materiałach określa się na 6 g, w innych na 2-2,5 g. Organizm absorbuje lecytynę przede wszystkim z pożywienia. Przy prawidłowej, zróżnicowane i bogatej diecie nie jest wymagana suplementacja lecytyną. Natomiast suplementacja jest zalecana osobom w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego oraz przy spadku koncentracji.
Lecytyna na co dzień
Lecytyna występuje powszechnie w większości produktów spożywczych, dlatego, nawet jeżeli jej ilość jest znikoma, to bogactwo diety umożliwia „uzbieranie” jej wystarczające dla pełnego zdrowia człowieka. Jednym z najwartościowszych źródeł lecytyny są:
- żółtka jaja
- wątroba
- soja
- fasola
- zarodki pszenne
- ziarna słonecznika
- nierafinowany olej rzepakowy, ponieważ rafinowany zostaje pozbawiony lecytyny
- orzechy
- drożdże piekarnicze
- ryby
- nabiał
- zielone warzywa
- awokado
- oliwki
Lecytyna i pamięć oraz koncentracja
Lecytyna jako produkt suplementacji promowana jest przede wszystkim w postaci substancji wspomagającej zdolności myślowe i procesy uczenia się oraz zapamiętywania. Zaleca się ją osobom pracującym intensywnie umysłowo, np. w okresie wzmożonej nauki, ale też osobom starszym, gdzie wiele procesów zachodzących w układzie nerwowym ulega osłabieniu.
Badania na tą substancją dowodzą, że osoby, które przyjmują suplementy z lecytyną, czyli wprowadzają do organizmu jej skondensowaną formę, wykazują poprawę zdolności myślowych i zwiększa się ich zdolność zapamiętywania. Aby osiągnąć tak wyraźną poprawę lecytynę należy przyjmować przez dłuższy okres czasu, od jednego miesiąca nawet do czterech.
Lecytyna a Alzheimer
Badacze pokładają wielką nadzieję w lecytynie jako substancji, która jest w stanie wyraźnie poprawić komfort życia pacjentów z chorobą Alzheimera oraz demencją starczą. Jednak badania te są w bardzo wstępnej fazie i jak dotąd nie potwierdziły leczniczych właściwości lecytyny dla tej grupy chorych. Niemniej bardzo często lecytyna stanowi składnik najważniejszych leków przeznaczonych dla pacjentów z chorobą Alzheimera.