Dlaczego pokarm roślinny jest najlepszym sposobem na spożywanie zdrowych białek

Jeśli jesteś wegetarianinem, istnieje duża szansa, że ​​ludzie powiedzą ci o braku wartości odżywczych w źródłach roślinnych, których źródła zwierzęce mają w nadmiarze. Musiałeś słyszeć o roślinach nie mających takiego samego poziomu węglowodanów, tłuszczu, kwasów omega 3 i, co najważniejsze, białek, jako źródeł pochodzenia zwierzęcego.

żywność na bazie roślin

„Skąd czerpiesz swoją energię?” Musi być częstym pytaniem zadawanym ci podczas przyjęcia. Jeśli obejrzałeś Aamir Khan Starrer w bolangworze Dangal, możesz pamiętać scenę, w której Aamir Khan sprawia, że ​​jego córki jedzą kurczaka, aby zbudować swoją wytrzymałość, aby wziąć udział w zawodach w zapasach.
Migawka składników odżywczych znalezionych w źródłach zwierzęcych, ale nie w źródłach roślinnych:

Większość sportowców zaleca się jeść gotowanego kurczaka w celu zwiększenia poziomu białka w organizmie. Prawdą jest, że w źródłach roślin brakuje kilku składników odżywczych w porównaniu ze źródłami zwierzęcymi, jak pokazano w poniższej tabeli.

Składniki odżywcze
Źródło roślin Źródło zwierząt

Witamina b12
x

Ryby, mięso, produkty mleczne
Witamina D x

Tłuste ryby, jaja i produkty mleczne
Cynk x

Wołowina, wieprzowina, jagnięcina
Jednak całkowicie błędne jest twierdzenie, że źródła roślin nie dostarczają energii

Źródła roślinne mogą nie dostarczać makroelementów, takich jak węglowodany i tłuszcze, tak jak to robią źródła zwierzęce, ale są one bogate w mikroelementy, takie jak witaminy i minerały. Istnieją bogate w żelazo środki spożywcze i roślinne pokarmy proteinowe, które można spożywać w celu zrównoważenia diety i utrzymania poziomu energii.
Żelazna żywność bogata w składniki pokarmowe i roślinne, które należy uwzględnić w diecie
Żelazo bogate jedzenie

Żelazo jest bardzo ważne dla twojego ciała. Wytwarza hemoglobinę, która pomaga w przenoszeniu tlenu do komórek organizmu. Brak odpowiednich poziomów hemoglobiny może spowodować, że osoba będzie anemiczna, co z kolei może spowodować osłabienie, zmęczenie i rozdrażnienie. Niedokrwistość jest jednym z najczęstszych stanów zarówno u mężczyzn, jak iu kobiet. Dlatego ważne jest regularne spożywanie żywności wzbogaconej w żelazo. Na szczęście, w przeciwieństwie do innych składników odżywczych, wegetarianie mają wiele opcji do wyboru, aby uzyskać ich dawkę żelaza.

pokarmy bogate w żelazo

Oto kilka pokarmów roślinnych bogatych w żelazo:

Szpinak: jedzenie szpinaku nie może sprawić, że będziesz Popeye, ale na pewno ochroni cię przed staniem się anemią. Szpinak i inne warzywa liściaste są znanymi źródłami żelaza. Oto prosty i smaczny przepis, dzięki któremu możesz dodać szpinak do swojej diety w najzdrowszej postaci.
Bananowy przepis na smoothie ze szpinaku

Choć może to zabrzmieć dziwnie, ten bananowy szpinak ze szpinakiem ma być jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych sposobów spożywania szpinaku. Banan i mleko razem niwelują surowy smak szpinaku.

Składniki:

1 dojrzały banan
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka pokrojonego szpinaku

Czas przygotowania: 5 minut

Metoda:

Dokładnie umyć szpinak, aby usunąć błoto
Pokrój banana
Wlej do blendera mleko sojowe, dodaj do niego szpinak i banan i połącz je ze sobą
Dodaj kostki lodu do smoothie i zmarznij

Nie ma lepszego sposobu na pokonanie letniego upału. Możesz również dodać odmiany, takie jak liście mięty i jagody, aby było smaczniej.
Mity na bazie białek roślinnych

Zanim porozmawiamy o najlepszych źródłach białka roślinnego, najpierw rozwiążmy mity, które ludzie mają na temat pokarmu białkowego opartego na roślinach.

żywność na bazie roślinnej

Mit nr 1 – Białka są dostępne tylko w mięsie

Rzeczywistość – Soczewica, tofu i orzechy jak migdały są równie dobrym źródłem białka jak mięso.

Mit nr 2 – Białka roślinne nie są kompletne

Rzeczywistość – Podczas gdy prawdą jest, że żywność pochodzenia roślinnego nie ma wszystkich niezbędnych aminokwasów, ponieważ uważa się, że źródła pochodzenia zwierzęcego mają, istnieją źródła roślinne, takie jak nasiona konopi i komosa ryżowa, które mają pełne białko. Można je spożywać, aby uzyskać pełną dawkę białek.

Mit nr 3 – Aby uzyskać pełne korzyści z białek roślinnych, musisz połączyć różne pokarmy pochodzenia roślinnego

Rzeczywistość – jak stwierdzono powyżej, białka roślinne mogą nie mieć wszystkich niezbędnych aminokwasów. Niewiele źródeł może być bogatych w pewne aminokwasy, podczas gdy niektóre mogą ich nie mieć. Jednak, jak na badanie z 2009 roku opublikowane przez Akademię żywienia i dietetyki, nie trzeba łączyć różnych pokarmów roślinnych, aby uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy.

W ciągu dnia można jeść różne produkty roślinne, aby uzyskać dawkę dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Na przykład, możesz mieć mleko sojowe rano, a następnie mieć filiżankę migdałów na przekąski.

Teraz, kiedy obaliliśmy kilka mitów za białkową substancją roślinną, przyjrzyjmy się najbogatszym źródłom białek roślinnych.

bogate w białko pokarmy
Bogate źródła białka roślinnego

Źródło # 1 – Soczewica

Bez wątpienia jedno z najlepszych źródeł pozyskiwania białek, soczewica to podstawa dla każdego Indianina. Poza białkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *